//A AVUT LOC PRIMA ȘEDINȚĂ A DEPARTAMENTULUI PENTRU INFORMARE AL C.N.M.N.R.S.

A AVUT LOC PRIMA ȘEDINȚĂ A DEPARTAMENTULUI PENTRU INFORMARE AL C.N.M.N.R.S.

Opinii și sugestii exprimate profesionist și constructiv
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 februarie a.c., la Casa „Butoarcă” din Vârșeț, actualul sediu al Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, a avut loc prima ședință a Departamentului pentru Informare, al acestui organim. Cu cuvinte de salut și bun-venit s-a adresat Stevan Mihailov, coordonatorul Departamentului, ca apoi să prezinte și Ordinea de zi, cu următoarele puncte: Informarea membrilor Departamentului pentru Informare al C.N.M.N.R.S. despre atribuțiile lor; Alegerea vicepreședintelui Departamentului pentru Informare; Stabilirea direcțiilor de activitate ale Departamentului; Participarea la Târgul de Carte de la Novi Sad; Dezbaterea Publică privind Împlinirea Strategia Mediilor; Bugetul Departamentului pentru Informare și Diverse. Ordinea de zi a fost adoptată în unanimitate. Ședința a fost onorată de prezența președintelui C.N.M.N.R.S. dr. Ion Omoran, care a ținut să evidențieze importanța acestui Departament și a urat membrilor mult succes în activitatea de viitor.
La ședință au fost prezenți: Rodica Gruiescu, Valentin Mic, Mariana Olar, Mariana Stratulat, Tatiana Petrică, Mirela Ardelean, Ivița Glișici și Nicola Toager. Din motive obiective, a fost absent Daniel Onciu.
Referitor la atribuțiile pe care le au membrii Departamentului de Informare, Stevan Mihailov a informat că ele sunt definite prin Statutul Consiliului Național și prin legea privind consiliile naționale. Toate punctele au fost dezbătute și adoptate în unanimitate, ședința fiind una foarte constructivă. La funcția de vicepreședinte al Departamentului a fost propus și ales în unanimitate Valentin Mic, redactor de sector al săptămânalului „Libertatea”, care ne-a declarat următoarele: „Sunt onorat de funcția care mi-a fost acredințată la această ședință. Am venit cu câteva idei și una pe care doresc să o evidențiez este acordarea de burse pentru tinerii care vor merge la studii de jurnalism în România. Cea mai mare problemă a presei românești de la noi, problema tuturor problemelor, este lipsa de cadre tinere. O altă sugestie a mea a fost ca mass-media care va fi finanțată sau cofinanțată pe viitor din partea Departamentului, să fie înregistrată la Agenția pentru Registru Economic. În felul acesta mass-media va trece în sfera legală. Viitorul nostru, cu siguranță va fi mass-media online. Încetul cu încetul totul va trece în această zonă și din cauza acesta am zis că avem nevoie de cadre tinere, care să facă față în acest domeniu.”
Dr. Ion Omoran, președintele C.N.M.N.R.S., a apreciat ședința în mod pozitiv: „Azi a fost realizată prima ședință a Departamentului pentru Informare, la care au participat aproape toți membrii, în afară de unul. La funcția de vicepreședinte al Departamentului a fost ales Valentin Mic. Consider că a fost o ședință reușită, constructivă, în care s-au exprimat părerile în mod profesionist, s-au tras unele direcții în care se va lucra pe viitor, s-au stabilit anumite priorități și cred că acest Departament va face față la toate cerințele care vor fi necesare”.
În final, Stevan Mihailov, coordonatorul Deprtamentului pentru Informare, ne-a delcarat următoarele: „Azi am asistat la prima ședință oficială a Departamentului pentru Informare la Casa „Butoarcă”, dar noi avem deja o comunicare frecventă online. Nu este prima dată să ne consfătuim sau să ne consultăm. Mi se pare firesc că punctul la care s-a discutat să fie stabilirea strategiei de activitate a Departamentului. Pot să spun că sunt foarte mulțumit cu această primă ședință. Au fost date sugetii foarte pozitive. Este un avantaj enorm că toți membrii din acest Departament activează în domeniul informării, sunt profesioniști și cunosc problematica foarte bine. Dintre deciziile pe care le-am adoptat, voi aminti următoarele: vom sprijini un tânăr român cu o bursă pivind specializarea de jurnalistică. Prin acest fapt dorim să ne dăm contribuția la rezlvare problemei privid deficitul de specialiști în acest domeniu. Le fel, ne propunem să realizăm un site, cursuri de specialitate în România și multe alte activități despre care s-a discutat și sunt convins că se vor realiza cu bugetul de care dispune acest Departament.”
Mariana STRATULAT