//A AVUT LOC ȘEDINȚA DEPARTAMENTULUI PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT AL CONSILIULUI NAȚIONAL A MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE DIN SERBIA

A AVUT LOC ȘEDINȚA DEPARTAMENTULUI PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT AL CONSILIULUI NAȚIONAL A MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE DIN SERBIA

Prin păstrarea școlilor, ne păstrăm limba și identitatea

Sâmbăta trecută, la Casa „Butoarcă”, actualul sediu al Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, a avut loc prima ședință a Departamentului pentru Învățământ al acestui organism, cu scopul ca membrii noi aleși să se cunoască între ei, având în vedere că își desfășoară activitatea didactică în instituții de învățământ din localități diferite, să cunoască noua conducere, cu planul de lucru al Departamentului și să-și expună eventualele sugestii și propuneri. Ședința a fost prezidată de doamna prof. Rodica Almăjan, coordonatoarea Depatamentului și a fost onorată de prezența domnului dr. Ion Omoran, președintele C.N.M.N.R.S.
Cu această ocazie, prof. Rodica Almăjan a informat că în domeniul învățământului, există unele probleme acute, plecând de la numărul eleviilor care este tot mai mic, până la manualele școlare și programele școlare care trebuie să fie finalizate: – O să terminăm acum programele școlare pentru clasele III-a / VII-a și a IV-a / VIII-a a școlii generale, precum și programele școlare pentru clasele a I-a și a II-a de liceu. Nu ne referim doar la limba maternă și limba maternă cu elemente ale culturii naționale, ci și la alte materii precum sunt cultura plastică, cultura muzicală, istorie și lumea din jurul nostru. Totodată, am discutat și despre cheltuielile pe care le vom avea în cadrul Departamentului pentru Învățământ. Consider că Departamentul pentru Învățământ are o activitate mult mai amplă decât toate celălalte departamente, pentru că tot timpul suntem invitați undeva, cum au fost recentele întruniri de la Belgrad și Novi Sad. Vom fi încadrați și la diferite mese rotunde privind învățământul. Oamenii noștri care scriu programele școlare, vor fi invitați ca să participe la diferite cursuri de perfecționare privind examenul de finalizare. Acestea sunt niște cheltuili care trebuie să fie date oamenilor.
În anul școlar 2019/20, în clasa I, în școlile cu limba de predare română vor fi înscriși doar 94 de elevi. În acest sens, vom începe să mergem tot mai mult pe teren, să stăm de vorbă cu lumea, cu directorii școlilor, cu părinți… Dacă reușim cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni să obținem niște burse așa cum primesc maghari și slovaci, pentru noi aceasta ar fi foarte important. Dacă vor să continue studiile în România, ar trebui să își înscrie copiii de mici, în școlile cu limba de predare română. În unele școli, există mai multe cadre didactice, decât elevi. Probleme referitoare la numărul eleviilor și la manuale, există la toate minoritățile, precum și la poporul majoritar.
Lect. univ. dr. Brândușa Juică a informat despre numărul relativ mic la Facultatea de Învățători și Școala de Înaltă Studii pentru Eduatori din Vârșeț,c are s-ar putea recompensa cu un număr de studenți din Serbia de Răsărit, cărora să le fie asigurată cazarea la Căminul eleviilor din Vârșeț.
Despre problemele strigente din Serbia de Răsărit, a vorbit dr. Iasmina Glișici: „Această ședință a fost foarte importantă și constructivă, deoarece pe lângă probeleme care predomină în domeniul învățământului în Banat, s-a acordat ateniție și problemelor cu care ne confruntăm în Serbia de Răsărit. La ședința de azi am observat că există deschidere din partea Consiliului față de noi, că vor să ne sprijine și să ne ajute, ca să deschidem școli în limba maternă, în Serbia de Răsărit. Sper să continuăm acolo unde am stat în anul 2014. Azi, limba română se învață doar la Zaječar și la Bor. Noi, dorim să dăm posibilitatea și altor copii, în alte sate și orașe, ca să învețe limba maternă.”
Dr. Ion Omoran, președintele C.N.M.N.R.S., a menționat că Departamentul pentru Învățământ este cele mai important departament din cadrul Consiliului, pentru că școala este esențială! În toate domenile avem nevoie de cadre noi, iar dacă nu avem școli, nu le putem pregăti: „Cu acest Departament am început și contactele la nivel Provincial pentru Învățământ, unde s-a realizat prima ședință și în care s-au subliniat anumite probleme. A doua ședință improtantă a avut loc la Belgrad, la Ministerul Învățământului, cu secretara de stat Ana Marija Viček, unde la fel s-au punctat anumite probelem pentru consilile naționale, mai ales în vederea realizări traducerii manualelor. Departamentul pentru Învățământ, anul acesta va avea foarte multe obligații. Foarte multe lucruri în școlile noastre trebuie puse la punct, astfel că încercăm să le facem în dinamica prevăzută și să creștem nivelul cursurilor în limba română, iar totodată să punem la dispoziție eleviilor manulalele la timp. Dacă ne păstrăm școlile, ne păstrăm limba, dacă ne păstrăm limba, ne păstrăm minoritatea. În zona Timocului, trebuie să lucrăm foarte mult și intensiv la trezirea conștiinței naționale la aprtenența etnică română, astfel încât trebuie relaizate la timp anchetele școlare, trebuie să stăm de vorbă cu părinții, cu autoritățile locale și să avem o activitate cât mai vizibilă”.
Ședința a fost una constructivă, iar constatarea generală este următoarea: Dacă ne păstrăm școlile, ne vom păstra limba și indentitatea noastră pe aceste meleaguri.
Mariana STRATULAT