CONSILIUL NAȚIONAL AL MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE DIN SERBIA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
.
În preajma zilei de 1 Decembrie, Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a organizat un spectacol cu conotație istorică în cinstea Zilei Naționale a României, marcată prin imagini, muzică și cuvinte. Spectacolul a avut loc în sala de Muzică și Congrese a Centrului „Millennium” din Vârșeț, plină până la refuz.
În inaugurarea evenimentului, actrița Otilia Pescariu a rostit versurile poeziei „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, iar corul C.N.M.N.R.S., dirijat de prof. Leri Mengher, a intonat imnul Serbiei și pe cel al României. Prin lumea folclorului românesc ne-au condus crainicele Monica Boldovină Bugle în limba română și Tamara Toskić în limba sârbă, după un scenariu realizat de lect. univ. dr. Brândușa Juică (coordonator de proiect: Daniela Radu).
Primarul orașului Vârșeț, Dragana Mitrović, și-a exprimat bucuria pentru faptul că Vârșețul are ocazia să fie gazdele prestigiosului eveniment organizat de Consiliul Național Român: „După ce anul trecut am marcat împreună marea sărbătoare de 100 de ani de la Unirea României, sediul C.N.M.N.R.S. a fost reîntors în centrul spiritual, cultural, educațional și religios al românilor de pe aceste meleaguri, la Vârșeț. Autoguvernarea locală își va da aportul și în continuare la păstrarea relațiilor multietnice, pentru că multiculturalitatea este țesută în tradiția orașului nostru”.
Consulul general al României la Vârșeț Gheorghe Dinu a menționat că acest spectacol este o adevărată surpriză pentru el: „Vreau să-i felicit în mod deosebit pe organizatori. Sunteți cetățeni loiali ai acestei țări, dar vă păstrați identitatea etnică. Mă bucur în mod aparte că văd la această manifestare sala plină, neîncăpătoare…”
Cu alese cuvinte s-a adresat președintele C.N.M.N.R.S. Daniel Magdu, din al cărui discurs desprindem următoarele: „Împreună cu toți cetățenii Serbiei, la bine și la rău, încercăm să clădim un viitor mai bun pentru copiii noștri, aspirând cu toții la unire, în uniunea țărilor și popoarelor europene. Orice mare proiect începe cu pași mărunți, care pornesc de la noi înșine. Mă bucură faptul că acești pași mărunți au dus la mari realizări”.
La eveniment a fost prezentă și Danijela Lončar, prefectul Banatului de Sud.
Programul cultural-artistic a fost o trăire aparte. Ne-am delectăm alături de corul C.N.M.N.R.S., care a prezentat un florilegiu de piese corale; Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina, dirijată de mr. Roman Bugar, în care s-au reunit un număr considerabil de artiști români; actorii Monica Boldovină Bugle, Otilia Pescariu, Maribel Popa și dr. Marius Savu, care au prezentat un recital de poezie românească; soliști vocali și instrumentiști, de la tinere speranțe, la nume sonore ale muzicii românești: Andrei Tăpălagă (clarinet), Leonid Ardelean (acordeon), Alina Cojocară (voce), Darko Neda (acordeon), Lazăr Novac (voce), Sorin Jivcu (clarinet), Stana Stepănescu (voce) și Bojidar Ciobotin (acordeon), aceștia completând atmosfera de sărbătoare.
Portul popular rămâne un izvor nesecat de valori autentice a căror promovare contribuie la menţinerea identităţii poporului român. Pornind în această ordine de idei, asociațiile femeilor „Mâini harnice bănățene” din Petrovasâla, „Bunicuțele” din Uzdin, „Brakos” din Alibunar, „Pro Art” din Nicolinț, „Boboacele” din Satu Nou, „La gură de ogășăl” din Mesici, Secția de păstrarea a obiceiurilor din Sărcia și Societatea Cultural-Artistică „Lumina” din Iancaid, au organizat o expoziție de port popular și obiecte tradiționale care ne-a încântat prin diversitate, frumuseţe și măiestrie.
Sensibilitatea, originalitatea, dăruirea și dragostea de neam sunt doar unele dintre atributele pe care le putem acorda acestui spectacol deosebit, care s-a bucurat de ropote de aplauze ale numerosului public spectator și nu a lăsat pe nimeni indiferent.
Ne alăturăm și noi urărilor prin care s-a încheiat acest spectacol: „La mulți ani, România! La mulți ani români, oriunde v-ați afla”.
Mariana STRATULAT
Fotografii: Aleksandar PUTNIK