Ecouri românești în Serbia: Spectacol vibrant al Orchestrei CNMNR

Ecoul vibrant al muzicii și dansului tradițional românesc răsună prin Serbia, în inimile publicului entuziast care a avut privilegiul de a fi parte la ediția a 24-a a Festivalului Internațional de Folclor „Coroana Vârșețeană”. În seara de luni, 10 iulie, începând cu ora 20.00, Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) a oferit un concert de excepție, subliniind frumusețea și bogăția valorilor tradiționale românești.

Evenimentul de la Festivalul Internațional de Folclor „Coroana Vârșețeană” a beneficiat de participarea unor oficialități, demonstrând astfel recunoașterea la nivel înalt a importanței și valorii muzicii tradiționale românești.

Dintre oficialii prezenți la acest concert au făcut parte: Ninoslav Jovanović, Secretar de Stat în Ministerul pentru Drepturile Omului și ale Minorităților și Dialogului Social din Republica Serbia; Daniel Bala, Ministru-Consilier la Consulatul României din Vârșeț; Dr. Predrag Mijatovic, președintele Adunării Orașului Vârșeț; Dr. Valentin Ardelean, președintele CNMNR; Daniel Magdu, președinte executiv CNMNR; Stevan Mihailov, vicepreședinte CNMNR; Rodica Almăjan, coordonatoarea departamentului pentru îvățământ CNMNR; Mariana Stratulat, Directoarea CPE „Libertatea”, Davor Stojković, directorul Centrului de Cultură din Vârșeț și Sorin Ianeș, membru CNMNR.

Pe parcursul acestui eveniment impresionant, rolul de prezentatori a fost îndeplinit cu grație și profesionalism de Mirela Ardelean și Nicola Toager. Aceștia au ghidat audiența prin întregul program, prezentând fiecare moment al concertului și asigurându-se că legătura dintre artiști și public rămâne puternică și captivantă. Prezența lor dinamică și carismatică a adăugat o notă suplimentară de autenticitate și calitate acestui eveniment cultural semnificativ.

Dirijorul Alexandru Frianț, a condus cu măiestrie orchestra prin spectacolul muzical ce a inclus piese tradiționale precum „Dudulinca”, într-un aranjament de C. Arvinte. Într-un potpuriu vibrant, orchestra a continuat cu „Suită de melodii din Banat”, în aranjamentul lui Janiel Șublea, care a capturat esența muzicii tradiționale românești, unind elementele într-un aranjament care a șarmat audiența.

Adunarea Românilor din Ofcea a completat concertul cu prezentarea dansului tradițional „Brâul fetelor”, o reprezentare coregrafică impresionantă sub conducerea coregrafei Grațiela Brăgean. Prezența lor a reamintit publicului despre diversitatea și complexitatea expresiilor de dans ale culturii românești.

Contribuțiile individuale au adăugat o notă personală în prezentarea valorilor tradiționale românești. Adrian Cebzan a uimit publicul cu o suită de melodii din Banat, iar Lorena Iovanovici a impresionat cu interpretările ei pentru „Jos în vale la livezi” și „Bage de dragostea noastră”, în aranjamentele lui Grațian Ion și Janiel Șublea.

Spectacolul a continuat cu Sorin Jivcu care a interpretat o suită de melodii din Banat, urmat de Denisa Peia care a încântat cu „Din Banatul cu flori multe”, „Fată mare din Banat” și „Pe valea Timișului”, melodii care reflectă bogăția și diversitatea culturii tradiționale a Banatului. De asemenea, Crăciun Crețu a adus un tribut unic tradițiilor din Banat cu doină, brâu și joc de doi.

Evenimentul a avut parte și de prezența Casei Tineretului Sân Mihai, cu „Ardelene din Banat” sub conducerea lui Denis Ardelean, și a lui Boian Bolianaț cu o Suită de melodii din Ardeal. Snejan Veselinov a adus pe scenă emoție și nostalgia cu „Când eram copil la tata” și „Mândruliță mândră bălăioară”.

O altă prestație remarcabilă a fost a lui Nelu Iencea cu o suită de melodii din Banat, urmată de Asociația pentru Artă și Cultură Românească Vichentie Petrovici Bocăluț – Torac. Aceasta din urmă a prezentat o suită de dansuri de fete din Banat, cu coregrafia realizată de Adina Savici, un moment în care grația și vivacitatea dansatoarelor a încântat publicul.

Finalul serii a fost marcat de ritmurile vibrante ale „Învârtitei”, cu Orchestra pe scenă, într-un aranjament muzical de C. Arvinte, încheind astfel un spectacol inedit și emoționant de muzică și dans românesc.

Prezentarea extraordinară a acestor talente nu a fost doar un spectacol muzical și coregrafic, ci și o afirmație puternică a identității culturale românești. Festivalul „Coroana Vârșețeană” a fost îmbogățit de aceste interpretări care au reflectat autenticitatea și profunzimea tradițiilor românești, confirmând astfel că arta și cultura românească continuă să strălucească și să impresioneze pe scenă.