Sărbătoarea Mărțișorului și venirea primăverii

Pe 1 martie, în ziua tradițională a Mărțișorului, românii din această regiune și-au sărbătorit obiceiul și au primit cu bucurie venirea primăverii. Această sărbătoare ancestrală este marcă însemnată în cultura românească, simbolizând trecerea de la iarnă la primăvară și renașterea naturii sub razele calde ale soarelui.

Sala sportivă a Școlii Elementare “1 Mai” din Petrovasâla a fost gazda evenimentului anual intitulat “Mărțișor 2023”. Cu o tradiție deja solidă, această manifestare a ajuns la cea de-a VIII-a ediție și a adunat împreună copiii talentați din mai multe școli și licee din zonă. Mărțișoarele expuse în cadrul evenimentului au fost meticulos confecționate de către acești copii pricepuți, care au beneficiat de îndrumarea cadrelor didactice de la Liceul “Borislav Petrov Braca” din Vârșeț și de la școlile elementare “Coriolan Doban” din Coștei, “Dr. Aleksandar Sabovljev” din Ecica, “2 Octombrie” din Nicolinț, “3 Octombrie” din Sân-Mihai, “George Coșbuc” din Torac și “Stevica Jovanović” din Panciova. Prin intermediul mărțișoarelor, acești tineri au transmis mesaje de frumusețe și încântare specifice acestei sărbători tradiționale.

Evenimentul “Mărțișor 2023” a fost sprijinit de un număr impresionant de sponsori, iar autoritățile provinciale și Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia au acordat sprijin și recunoaștere acestui eveniment cultural deosebit. Printre invitații speciali care au onorat evenimentul s-au numărat Milinka Hrčan, înlocuitoarea interimară a secretarului provincial pentru minoritățile naționale, dr. Valentin Ardelean, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, reprezentanți ai comunei Alibunar și Daniel Bala, ministru-consilier la Consulatul General al Ambasadei României din Vârșeț.

Participanții și vizitatorii evenimentului au avut privilegiul de a admira mărțișoarele, lucrări de artă minuțios realizate din șnur bicolor alb-roșu, care este simbolul acestei sărbători. Mărțișorul este oferit celor dragi, fiind considerat un talisman care aduce noroc și prosperitate. Tradiția spune că cei care poartă mărțișorul timp de o zi sau chiar mai multe vor fi binecuvântați cu bunăstare și fericire în anul ce urmează.

În esență, Mărțișorul reprezintă mult mai mult decât un simplu obiect tradițional. El simbolizează entuziasmul și optimismul care însoțesc sosirea primăverii, încurajându-ne să fim mai generoși și să ne bucurăm de frumusețea naturii în renaștere. Prin intermediul manifestărilor culturale și tradiționale precum “Mărțișor 2023”, comunitatea românească din această regiune își păstrează și își promovează identitatea și valorile culturale, contribuind la bogăția diversității etnice și culturale a Serbiei.