Intensificarea dialogului și a cooperării cu autoritățile locale și reprezentanții ICRV

Primarul municipiului Zrenianin, Simo Salapura, a primit în vizită, pe 31 martie, delegația Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia, condusă de noul președinte, dr. Valentin Ardelean. În delegație se aflau și cei doi vicepreședinți recenț aleși, dr. Traian Căcina și Marinel Mândrea. Dr. Traian Căcina este coordonatorul Departamentului pentru Cultură din cadrul Consiliului Național, în timp ce Mândrea este membru al Consiliului Executiv al municipiului Zrenianin, responsabil pentru agricultură.

Dr. Valentin Ardelean a fost ales președinte în decembrie anul trecut, iar vicepreședinții și-au preluat mandatul cu o lună în urmă. Astfel, vizita la Zrenianin și întâlnirile cu primarul Salapura reprezintă una dintre primele întâlniri ale noii conduceri a CNMNRS cu autoritățile locale. Municipiul Zrenianin este un important centru al comunității naționale românești din Voivodina, motiv pentru care această întâlnire cu primarul Salapura a avut scopul de a consolida și îmbunătăți cooperarea tradițională cu autoritățile locale, având în vedere că în acest municipiu se află sediul districtului Banatul Central.

În localitățile Ecica, Iancaid, Clec și Zrenianin trăiește un număr semnificativ de membri ai comunității naționale românești, iar limba și scrierea română, alături de sârbă, maghiară și slovacă, sunt printre cele patru limbi și scrieri oficiale utilizate în municipiu. Românii din această zonă au fost întotdeauna reprezentați în numeroase domenii ale vieții socio-politice și culturale a orașului de pe Bega, și printre ei s-au numărat personalități remarcabile, precum scriitorul, traducătorul și lingvistul dr. Radu Flora, a cărui bust se află în Aleea Personalităților Distincte din Parcul Karađorđe. Opera lui Radu Flora este celebrată prin organizarea unui memorial care îi poartă numele, în onoarea distinsului savant de origine română.

În continuarea vizitei la Zrenianin, delegația Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia a avut o întâlnire la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, unde s-a întâlnit cu președintele Todor Ursu. Această instituție, înființată în 2008, implementează și inițiază proiecte pentru promovarea multiculturalismului și interculturalității în Voivodina, precum și pentru conservarea și cultivarea patrimoniului cultural românesc în această regiune.