Investind în viitor: burse și oportunități culturale pentru minoritatea română

În cadrul ședinței din 15 septembrie a Consiliului Executiv al CNMNR, desfășurată la C.P.E. „Libertatea”, unde de curând este deschis biroul CNMNR din Panciova, s-au adus numeroase hotărâri care susțin și promovează dezvoltarea și integrarea minorității române.

Prioritizarea Educației:
Una dintre cele mai marcante decizii luate a fost cea legată de acordarea burselor pentru elevi și studenți. Consiliul Executiv a discutat și aprobat acordarea de burse pentru elevii care au intrat în clasa I și care urmează programa în limba română. Școlile primare cu predare în limba română, Liceul „Borislav Petrov Braca” din Vârșeț și Școala de Economie și Comerț „Dositej Obradović” din Alibunar se vor bucura de această inițiativă. Aceste măsuri vin să sublinieze importanța pe care CNMNR o acordă educației în comunitatea românească.

Promovarea Culturii:
Pe lângă inițiativele în domeniul educației, Consiliul a pus accent și pe promovarea culturii. Astfel, s-au făcut propuneri pentru membrii în consiliile de supraveghere ale unor instituții culturale importante din Vârset: Muzeul Orașului, Biblioteca orașului și Teatrul Național Sterija. Adriana Stojanović, Mariana Ćurčić și Monica Luca au fost nominalizate pentru aceste poziții. A-a decis propunerea și acceptarea Violetei Borca din Straja ca membru în consiliul de supraveghere al Centrului Cultural din Vârșeț, iar Rahela Căcina din Vârșeț a fost propusă și acceptată ca membru în consiliul de supraveghere al Casei Tineretului din Vârșeț.

De asemenea, Consiliul a recunoscut oficial Festivalul Internațional de Doine „Spice de aur”, ca manifestare tradițională, și a aprobat deschiderea unui concurs pentru organizarea acestuia.

Aceste hotărâri ale Consiliului Executiv CNMNR reflectă viziunea și angajamentul acestuia de a sprijini și a promova cultura și educația în rândul minorității române.