Liant spiritual între românii din țară și cei din străinătate: Festivalul “Aici-Acolo” marchează Ziua Românilor de Pretutindeni

În ultima duminică a lunii mai, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Românilor de Pretutindeni, o ocazie specială care are o puternică semnificație spirituală, reafirmând rădăcinile și tradițiile creștine ale poporului român.

În acest an, pentru a marca această zi importantă, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 25-28 mai 2023, la București, Festivalul “Aici-Acolo”. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și a adunat artiști români din țară și din străinătate, din diverse domenii creative precum arta, designul, muzica, literatura, și multe altele. Peste 300 de români din țări vecine României, cum ar fi Moldova, Serbia, Ucraina, dar și din țări mai îndepărtate, precum Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia etc., au participat la acest festival.

Potrivit comunicatului emis de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Festivalul “Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de Administrația Prezidențială, cu scopul de a crea un liant între românii din țară și cei din străinătate, promovând dezvoltarea unor comunități și rețele care să faciliteze schimbul de idei și proiecte.

La această ediție a festivalului au participat și reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor românești din Serbia, inclusiv membri ai Consiliului Național al Minorității Naționale Române, reprezentanți ai C.P.E. “Libertatea” și ai sectorului civil, precum și scriitori și oameni de condei.

Deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului “Aici-Acolo” a avut loc joi, 25 mai, la Muzeul Național de Artă al României. În aceeași locație, a avut loc și un concert de muzică barocă susținut de “Ansamblul SEMPRE”.