Revenire la tradiții: Sărbătorirea Mărțișorului în estul Serbiei

Sosirea primăverii este anunțată în diferite moduri în diferite culturi. Cu toate acestea, în dezvoltarea culturală a românilor din estul Serbiei, există o discontinuitate, deoarece tradiția orală a fost singurul mod de transmitere a informațiilor, iar înregistrările scrise nu au fost păstrate. Legendele legate de sosirea primăverii, care au rezistat de-a lungul anilor, se potrivesc parțial cu interpretările acestei sărbători.

Deoarece sosirea primăverii nu a fost sărbătorită conform tradiției milenare și obiceiului frumos numit Mărțișorul nu a fost evocat, anul acesta, la biroul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Kučevo, s-a organizat pentru prima dată un eveniment dedicat Mărțișorului. Asociația “Valea Daisi”, condusă de Slađan Marjanović, a fost organizatoarea manifestării. Aceasta a anunțat că acest eveniment va deveni tradițional, o veste întâmpinată cu entuziasm de către publicul numeros din localitățile Majdanpek, Golubac, Ćuprija, Petrovac, Svilajnac, Kučevo etc., care a umplut sala în întregime.

Evenimentul a fost onorat de prezența președintelui Consiliului Executiv al CNMNR, Daniel Magdu, a vicepreședinților Jasmina Glišić și Stevan Mihailov, precum și a Marianei Stratulat, director al Casei de Presă și Editură “Libertatea” din Panciova.

Daniel Magdu a menționat: “Mă bucur să văd că de fiecare dată când vin aici, observ că participă din ce în ce mai multă lume. Acest lucru demonstrează că facem ceea ce facem bine și că activitățile noastre dau roadele dorite. Suntem români de ambele părți ale Dunării. De această dată, am făcut un pas înainte, deoarece, în afară de membrii Consiliului și departamentele noastre, avem și o vicepreședintă din zona voastră, doamna dr. Jasmina Glišić. Legăturile dintre noi devin din ce în ce mai puternice”, a concluzionat Daniel Magdu.

Mariana Stratulat a vorbit și ea despre buna colaborare, prin care s-au deschis porțile “Libertății” și pentru cititorii din această parte a Serbiei. Ea a subliniat că, pentru prima dată în istoria “Libertății”, există un corespondent oficial din estul Serbiei, astfel încât evenimentele importante care au loc aici sunt reflectate în paginile ziarului. În cadrul acestei colaborări, Mariana Stratulat i-a înmânat doamnei dr. Jasmina Glišić un certificat de recunoștință, cu dorința de a continua această colaborare fructuoasă.

Dr. Ivica Glišić, președintele Forumului European pentru Istorie și Cultură, membru merituos al comunității, a vorbit despre succesele recente ale asociației și a evidențiat evenimentele organizate și succesul obținut la alegerile pentru CNMNR. Comunitatea românească trebuie să coopereze strâns, deoarece se confruntă cu aceleași provocări în ceea ce privește educația, scăderea numărului de copii și emigrarea masivă în străinătate, ceea ce duce la pustiirea satelor.