“Mândru-i portul românesc” – Ediția a XVI-a, o reușită deplină

Pe data de 13 mai, Asociația Femeilor “Bunicuțele” din Uzdin a organizat cu succes cea de-a XVI-a ediție a celebrei manifestări “Mândru-i portul românesc”. Evenimentul a fost inclus în programul “Noaptea muzeelor” și a fost lansat în anul 2008. An de an, zeci de femei și asociații din țară și străinătate au participat cu bucurie la acest eveniment. Vizitatorii au avut ocazia să admire cu admirație porturi populare lucrate cu măiestrie de către femei, inclusiv porturi vechi de peste o sută de ani, și să se delecteze cu dulciuri tradiționale.

La manifestare au expus asociații de femei din Uzdin, Mesici, Nicolinț, Alibunar, Satu Nou, Ecica, Ovcea, Iancaid, Maka, Timișoara și comuna Macea din județul Arad.

Evenimentul a fost încununat de prezența specială a copiilor de la Școala Elementară “Sfântul Gheorghe” din Uzdin, care au prezentat un montaj folcloric și obiceiuri străvechi sub numele de “Nunta copiilor”. Aceștia au fost pregătiți cu dragoste de către colectivul școlii, iar acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful din Macea.

Iulia Birta, exponentă a orașului Marii Unirii, a participat la eveniment împreună cu familia sa, cu scopul de a stabili proiecte și legături de prietenie.

Președinta asociației, Ana Boier, a rostit cuvinte de salut și s-a axat în special pe importanța portului popular și a păstrării tradițiilor. La deschiderea manifestării, cuvinte de salut au fost adresate și de Daniel Bala, ministru-consilier la Consulatul României din Vârșeț, Daniel Magdu, președintele Consiliului Executiv al CNMNR, Florica Ranta Cândea din Arad, Andrei Jandrea, viceprimarul comunei Macea, și Ardelean Bogdan Florian, directorul căminului cultural. De asemenea, evenimentul a fost onorat de prezența ministrului-consilier al Ambasadei României din Belgrad, Mihai Șerban.