Lansarea cărții „Românii de lângă noi”

Păstrarea identității și promovarea patrimoniului cultural devin elemente de bază pentru comunitățile minoritare. Acesta este mesajul central al volumului „Românii de lângă noi”, scris de Alexandru Câţcăuan, care a fost recent promovat în cadrul unui eveniment deosebit organizat de Centrul Cultural Vârșeț și Casa de Presă și Editură „Libertatea” (CPE Libertatea), desfășurat în foaierul centrului Milennium din Vârșeț.

Cartea lui Alexandru Câţcăuan reprezintă o lucrare de referință în literatura română, oferind o perspectivă valoroasă asupra comunităților românești din afara granițelor țării, cu un accent deosebit pe zonele din Voivodina, Valea Timocului, Ucraina și Bulgaria. Publicată inițial în limba română în 2021 de editura Cronedit din Iași, și ulterior tradusă în limba sârbă de Teodor și Theona Andrada Rămianţ, sub egida Editurii Tibiscus din Uzdin, cartea se dovedește a fi nu doar un ghid cultural și istoric, ci și o punte între trecut și prezent, între tradiții și viitor.

La evenimentul de promovare, au luat cuvântul Daniel Bala, Ministru Consilier la Consulatul României din Vârșeț, Stevan Mihailov, vicepreședinte al CNMNR, Mariana Stratulat, directoarea CPE Libertatea, și Davor Stojković, directorul Centrului Cultural Vârșeț. Ei au subliniat importanța cărții în contextul mai larg al eforturilor de păstrare a identității culturale a românilor din afara granițelor.

Prefața lucrării, semnată de Ioan Holban, îl descrie pe Alexandru Câţcăuan drept „vectorul cultural bistrițean”, evidențiind modul în care autorul reușește să transmită emoția și autenticitatea experiențelor sale de călătorie prin intermediul scrierilor sale. Aceste narative aduc în fața cititorului o lume plină de culoare, tradiții și istorii personale, care, deși aparțin unor comunități românești din afara granițelor, sunt universale în mesajul lor despre importanța memoriei culturale și identitare.

„Românii de lângă noi” nu este doar o lectură obligatorie pentru cei interesați de istoria și cultura românească, dar și o sursă de inspirație pentru toți cei care își doresc să înțeleagă mai bine complexitatea și frumusețea lumii în care trăim. Prin paginile sale, Alexandru Câţcăuan ne invită să redescoperim și să celebrăm patrimoniul cultural al românilor de pretutindeni, demonstrând că, indiferent de granițele geografice, inima și sufletul unei comunități rămân neschimbate.