Promovarea cărții „Haiducul Adam Neamțu” la Muzeul Orașului Vârșeț
Muzeul Orașului Vârșeț a fost gazda unui eveniment cultural deosebit, promovarea cărții „Haiducul Adam Neamțu”, scrisă de Damian Izverniceanu. Acest eveniment a făcut parte din proiectul „Cronici istorice” și a fost organizat în colaborare de Centrul Român pentru Cercetare și Promovare Culturală și Centrul Cultural „Caraș” din Gradinari, România.
Promovarea a atras un număr impresionant de spectatori, fiind coordonată de către dr. Traian Căcina, coordonatorul consiliului local pentru cultură. Audiența a avut ocazia să asculte discursurile personalităților precum Codruț Anca, Lorin Cimpoieriu și Marian Mohan. Partea muzicală a fost asigurată de talentatul David Butan din Coștei, în timp ce Todor Groza din Mesici a încântat publicul cu recitații. Atmosfera plăcută a fost completată de decorul și ospitalitatea oferită de membrele asociației de femei „Valea Teiului” din Coștei.
Cartea, scrisă inițial în 1927, este un roman istoric care îl aduce în prim-plan pe Adam Duma, supranumit Neamțu, ultimul și cel mai faimos haiduc al regiunii. Supranumit astfel datorită stilului său unic de îmbrăcăminte, Adam Neamțu este renumit pentru faptele sale de justiție socială, jefuindu-i pe cei bogați și corupți pentru a redistribui prada către sătenii săraci. Aventurile sale haiducești s-au desfășurat pe teritoriile actualei părți românești a Banatului, dar și în munții Vârșețului, locuri unde legendele despre comorile ascunse încă mai stârnesc curiozitatea.
Evenimentul a reunit reprezentanți din satele care își păstrează vie memoria aventurilor haiducilor din a doua jumătate a secolului 19, precum și reprezentanți ai Consulatului General al României la Vârșeț, Consiliului Național al Minorităților Naționale Române, CPE “Libertatea”, Asociația „Românii independenți din Serbia” printre alții.
În scopul de a păstra vie memoria haiducului Adam Neamțu pentru generațiile viitoare, s-a anunțat că lucrarea va fi tradusă și în limba sârbă, îmbogățită cu cercetări suplimentare în edițiile viitoare. Astfel, evenimentul nu numai că a celebrat lansarea unei opere literare importante, dar a reiterat și importanța păstrării și promovării istoriei locale și a patrimoniului cultural.