КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА РУМУНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

5 децембра 2018. године одржана је конститутивна седница Националног Савета Румунске Националне Мањине (НСРНМ).
Састанак је отворио и преседавао најстарији члан Тихан Матасаревић, којем су помагали најмлађи чланови Мариус Рамјанц и Алекандра Ранковић.
Национални савет румунске националне мањине ће имати следећи састав: др. Ион Оморан, Стеван Михајлов, Родика Алмажан, Даниел Магду, Ион Магда, др Родика Петку, Мариус Саву, Мариус Рамјанц, Мануела Корнеа, Маринел Блаж, Дорел Чебзан, Романца Варадеан, Марин Анка, Тихан Матасаревић, Даниел Петровић, мр. Роман Бугар, Анишоара Царан, Марчел Драган, Нику Чобану, Александра Ранковић, Драган Демић, Јасмина Глишић и Јасминка Ивановић.
Након конститутивне седнице формирано је председништво у саставу Даниела Магдуа, Стевана Михајлова и Родике Алмажан. Усвојен је следећи дневни ред:
Избор председника Националног Савета Румунске Националне Мањине (НСРНМ); Доношење одлуке о избору председника Националног Савета Румунске Националне Мањине (НСРНМ); Именовање комисије за усклађивање новог Статута и Правилника о раду НСРНМ са новом законском регулативом. Дневни ред је усвојен. За новог председника постоји само један предлог за ову функцију. На основу предлога пристиглог од 12 чланова присутних у НСРНМ-у, др. Ион Оморан је изабран за председника, са 14 гласова за и 9 уздржаних.
Др. Ион Оморан је истакао: „Пре свега, желио бих се захвалити мојим колегама са Румунске Листе који су ме подржали у тим тренуцима и изгласали да будем председник. Исто тако, желим да се захвалим свим Румунима из ових крајева који су подржали листу и који су заиста били одлучни у овој подршци. Свесни смо да смо преузели веома велику обавезу и не смемо их разочарати. Морамо бити Национални Савет који је отворен за све Румуне. Узмимо у обзир и потребе Румуна који живе у Јужној Србији и активни су у румунским организацијама у идеји очувања националног идентитета. Оно што ћемо преузети од мађарског савета, наравно, биће велика обавеза, али ми ћемо формирати тимове, одељења у којима ће се активности одвијати, и сматрамо да Румунска листа има капацитете и може се носити са свим проблемима, а са друге стране имамо вољу за сарадњу за све чланове Савјета који су на другим листама. Дакле, ако желе да се интегришу у наш рад, учине јачи тренутак за заједнички рад у интересу наше мањине, ми смо отворени за њега.