Дан европе

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабризи организовао је званични пријем поводом Дана Европе у Комбанк Дворани (Београд). Дан Европе је годишња прослава мира и јединства у Европи. Постоје два датума за прославу овог дана: 5. мај за Савет Европе и 9. мај за Европску унију. За ЕУ, овај дан је познат и као Дан Шуман, у знак сећања на историјску декларацију француског министра иностраних послова Роберта Шумана. Дан Савета Европе обележава његово оснивање 1949. године, док Европска унија слави датум предлога ЕПК-а 1951. године.

Шеф Делегације ЕУ рекао је да је европска перспектива Западног Балкана, посебно Србије, препозната. Фабризи се присетио Шуманове декларације, коју је француски министар иностраних послова Роберт Шуман прочитао у мају 1950. године, указујући на сарадњу између Немачке и Француске у производњи челика и угљена. Он је Шуманову декларацију назвао једноставним, али револуционарним концептом који је Европу претворио у јединствен и сигуран континент након два светска рата.

Председник Румунског Националног Савета др Јон Оморан и Њ.Е. Оана Кристина Попа

9. мај обелжава Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, али и представља Дан Европе и слави се као дан освајања ЕУ.