Донација народних ношњи, награде за победнике такмичења Моја Румунија и сусрети са румунском заједницом из Србије

Румуни у Србији имају велика очекивања од Румуније и желе да задрже румунски језик, за који кажу да је дар и наследство родитеља, благо које се не сме заборавити. Желе промовирати своје традиције и то раде кроз музику и плес и са предивном грациозношћу, која се за нас код куће чини другачијом, али истовремено тако добро позната. Уверење с којим говоре о својој прошлости и наде које имају за будућност показује нам да су одлучни да се изјасне и покажу ко су они, Румуни попут нас, само што су рођени у иностранству.

Да би их подржала, делегација МПР-а отпутовала је у Вршац и Глогоњ 22. и 23. септембра 2019. Овде је, уз подршку румунског генералног конзулата у Вршцу, донирано 30 народних ношњи из области Баната. Ношње су добили Културно Уметничко Друштво „Лућафарул“ – Вршац, Дом Културе „3. октобар“ – Банатско Ново Село и „Стеауа“ – Културно Уметничко Друштво из Овче. Том приликом су нам представници румуна рекли о њиховим потребама и нади да ће се у будућности наћи финансијска средства која ће се додељивати искључиво историјским заједницама, које имају веома другачије проблеме од дијаспоре.

У склопу посете награђени су победници конкурса “Моја Румунија”, иницијатива МПР-а спроведена у оквиру програма кампа “АРК”, издање 2019. Тако је 5 младих из Србије, из различитих области, награђено. Победницима је обезбеђено место у камп који ће се одржати 2019 године. Млади који су били присутни на церемонији доделе награда, заједно са координаторима, рекли су нам да их програм кампа уједињује и мотивише да уче румунски језик.

Посета се наставља у седишту редакције Либертатеа у Панчеву и Румунској Православној Цркви из Вршца.

(Саопштења за штампу МПР)