//AVUT LOC ȘEDINȚA DE CONSTITUIRE A CONSILIULUI NAȚIONAL AL MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE DIN SERBIA

AVUT LOC ȘEDINȚA DE CONSTITUIRE A CONSILIULUI NAȚIONAL AL MINORITĂȚII NAȚIONALE ROMÂNE DIN SERBIA

Dr. Ion Omoran – ales la funcția de președinte

Prima şedinţă constitutivă a Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMNRS) a avut loc miercuri, 5 decembrie a.c., în Sala festivă a Primăriei Vârșeț. Cu 14 voturi pentru şi 9 abţineri, la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române a fost ales domnul doctor Ion Omoran, medic internist din Vârșeț.
Conform tradiției, ședința a fost inaugurată de Tihan Matasarevici, cel mai învârstă membru în noua componență a Consiliului, fiind însoțit de cei mai tineri membrii, Alexandra Rancovici și Marius Rămianț. După verificarea mandatelor, s-a constat că avem un nou Consiliu Național Român, fapt ce a fost salutat cu aplauze.
Așadar, în noua componență a CNMNRS au intrat următorii membrii: Dr. Ion Omoran, Stevan Mihailov, Rodica Almăjan, Daniel Magdu, Ion Magda, dr. Rodica Petcu, dr. Marius Savu, Marius Rămianț, Manuela Cornea, Marinel Blaj, Dorel Cebzan, prof. Romanța Vărădean, Marin Anca, Tihan Matasarevici, mr. Daniel Petrovici, mr. Roman Bugar, Anișoara Țăran, mr. Marcel Drăgan, Nicu Ciobanu, Alexandra Rancovici, Dragan Demić, Jasmina Glišić și Jasminka Ivanović.
După ce s-a constituit preșidenția de lucru alăcutită din Daniel Magu, Rodica Almăjan și Stevan Mihailov, a fost prezentată Ordine de zi, cu următoarele puncte: Alegerea președintelui Consiliului Național al Minorității Naționale Române; Adoptarea deciziei de alegere a președintelui Consiliului Național al Minorității Naționale Române; Numirea comisiei pentru armonizarea Noului Staut și a Regulamentului de lucru a CNMNRS cu noua regulativă juridică. Ordinea de zi a fost adoptată în unimitate. S-a trecut la punctul II: Alegerea noului președinte al Pentru această funcție a existat o singură propunere. Pe baza propunerii primite de la cei 12 membrii prezenți ai CNMNRS, la funcția de președinte a fost propus și dr. Ion Omoran, cu 14 voturi pentru și 9 abțineri.
Dr. Ion Omoran, în prima sa adresare în calitate de președinte, a mulțumit pentru încrederea acordată, cu promisiunea că vor fi un tim bun, sper a lucra împreună în favoarea etniei noastre.
S-a recurs la următorul punct: Numirea comisiei pentru armonizarea Noului Staut și a Regulamentului de lucru a CNMNRS cu legislația în vigoare pentru consiliile naționale. În componența acestei comisii au fost aleși cu majoritatea de voturi: Daniel Magdu, Stevan Mihailov și Marinel Blaj.
Cu acest prilej, celor prezenți s-a adresat președintele de până în prezent al CNMNRS Daniel Petrovici care a făcut un scurt raport, în care a prezentat starea financiară în Consiliul Național, bugetul care a fost adoptat în luna decembrie a anului trecut, considerând ca toți cei 23 de membrii trebuie să fie informați într-o ședință publică despre aceste activități, menționând și următoarele: „Doresc să-l felicit pe noul președinte și să-i doresc mult succes în activitatea sa de viitor. Președintele CNMNRS trebuie să apere drepturile etniei și să aibe forța umană necesară și puterea ca programele propuse să le realizeze. Noi vom fi o opoziție constructivă și vom vota propunerile care sunt bune. Trebuie să înțelegem că suntem români de pe întreg teritoriul Serbiei și să nu ne divizăm”.
Felicitări și succes noului președinte, i-a adresat și Dragan Demici, iar Ion Magda, i-a îndemnat pe cei prezenți la unitate: „Am încercat să facem o unitate! Cine ne poate opri ca să o facem de azi încolo? Veniți să ne consultăm! Sunt enorm de multe lucruri de făcut și cred că putem lucra cu toții împreună! Haideți să demonstrăm că putem trece peste niște alegeri. Să nu fim opoziție și poziție, ci să fim membrii în Consiliu. Avem interese comune și cred că este posibil”.
Din anul 2019, CNMNRS va prelua preșidenția și va coordona toate consiliile ale minorităților naționale din Serbia, în paralel cu preluarea preșidenției a României în Uniunea Europeană.
La finalul ședinței, dr. Ion Omoran, în calitatea de președinte CNMNRS, ne-a declarat următoarele: „În primul rând, doresc să mulțumesc colegilor mei de pe Lista Românească care m-au susținut în aceste momente și m-au votat pentru funcția de președinte al Consiliului Național Român. La fel, doresc să mulțumesc tuturor românilor de pe aceste meleaguri care au susținut lista și care într-adevăr au fost hotărâți în această susținere. Suntem conștienți că am preluat o obligație foarte mare și nu trebuie să-i dezamăgim. Trebuie să fim un Consiliu Național deschis pentru toți românii de pe întreg teritoriu. Să avem în vedere și nevoile românilor care trăiesc și la Sud de Dunăre și să ajutăm toate organizațiile cu prefix românesc, în ideea păstrării identității naționale tomâne. Ceea ce vom prelua de la Consiliu Maghiar, desigur că va fi o obligație mare, dar ne vom forma echipele, departamentele unde se va desfășura activitatea și considerăm că Lista Românească are capaciteți și poate să facă față la toate problemele, iar pe de altă parte avem o dechidere și față de toți membrii Consiliului care sunt de pe alte liste. Deci, dacă doresc să se integreze în activitatea noastră, să facem un tim cât mai puternic pentru a lucra împreună în interesele minorității noastre, noi suntem deschiși pentru aceasta.
La o nouă şedinţă care va avea loc pe 22 decembrie urmează să fie aleşi coordonatorii celor 4 departemente ale Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române.
Mariana STRATULAT